Cainii si obezitatea – cum iti ajuti cainele supraponderal sa slabeasca?
- Are cainele tau un corp bine definit?
- Nu are probleme de respiratie si este intodeauna plin de energie?
Daca raspunsul tau este da, atunci probabil cainele tau nu este suparponderal si nu trebuie sa te temi de boli precum cancerul sau diabetul. In caz contrar este recomandat sa ai mare atentie de alimentatia patrupedului tau.
Din pacate din ce in ce mai multi caini devin supraponderali. Luarea in greutate in cazul cainilor si a animalelor de companie este o problema grava si poate afecta grav sanatatea favoritului tau.
Care este cauza obezitatii la caini?
Luarea in greutate poate avea mai multe cauze. Poate aparea datorita hranirii inadecvate, lipsei de miscare dar si din cauza imbatrinirii sau datorita unei boli.
Oricare ar fi cauza obezitatii, este important sa incepem tratarea problemei cat mai repede.
Cauzele cele mai comune al obezitatii:
1. Hranire libera
A lasa castronul cainelui mereu plin de mancare este o greseala foarte frecventa dar si grava. Cainele tau nu are un punct de stop, daca este vorba de mancare. Daca va avea hrana in fata lui va manca ori de cate ori ii este foame sau este plictisit.
2. Supraalimentarea
Pentru a mentine greutatea optima a animalului trebuie sa stii exact cate calorii mananca cainele tau in fiecare zi si sa te incadrezi in cantitati recomandate. Ia in considerare si toate recompensele pe care cainele tau le primeste in cursul zilei.
3. Rase de caini cele mai predispuse la obezitate
Unele rase de caini sunt dupa natura lor mai predispuse la obezitate. Daca ai un animal din urmatoarele rase, trebuie sa ai si mai mare atentie pentru a mentine greutatea lui la nivelul optim.
Rase de caini de talie mica spredispuse la obezitate: Terrier Cairn, Dachshund, Scottish Terrier, Cavalier King Charles Spaniel
Rase de caini de talie medie spredispuse la obezitate: Beagle, Cocker Spaniel, Basset Hound
Rase de caini de talie mare spredispuse la obesitate: Labrador, Golden Retriever, Rottweiler
Rase foarte mari (giganti) de caini spredispuse la obezitate: Ciobanesc de Berna, Newfoundland, Saint Bernard
4. Prea multe recompense
Prea multe recompense, in cantitati necontrolate, pot afecta negativ sanatatea cainelui. Acest lucru este adevarat si in cazul micilor bucati din mancarea ta. Chiar daca favoritul tau cerseste cand te vede mancand, nu uita ca sanatatea lui este mult mai importanta.
Cum iti dai seama daca patrupedul tau s-a ingrasat?
Atinge cainele in jurul coloanei vertebrale. In cazul unui caine sanatos vei putea localiza cutia toracica. In cazul unui caine sanatos aceasta va avea doar un strat subtire de grasime care separa oasele de piele. Daca nu reusesti sa simti formele cutiei toracice, asta inseamna ca animalul tau este supraponderal.
Boli legate de obezitate:
- artrita
- boala tractului urinar
- imbolnavirea ficatului
- diabet
- boala cronica renala
- insuficienta cardiaca, etc.
Hranire corecta si controlata
Controlarea portiei de mancare este cheia alimentatiei sanatoase. Daca hranesti animalul tau cu hrana uscata vei gasi portia zilnica recomandata pe sacul hranei. Chiar daca aceste portii sunt doar cantitati generale pot fi folosite ca indiciu. Cainele tau este unic si are caracteristici pe care trebuie sa iei in considerare, de aceea iti recomandam sa consulti cu medicul tau veterinar.
Dupa ce ai constatat ca animalul tau este obez/supraponderal poti incepe cu acesti pasi:
- Elimina recompensele
Poti incepe dieta cu eliminarea recompenselor. Ia in calcul fiecare recompensa pe care cainele tau primeste in cursul zilei. Fie ca primeste din mancarea ta in timp ce mananci, fie ca un alt membru al familei il recompenseaza. Poti inlocui treat-urile cu alternative sanatoase precum legumele dar in cantitati controlate.
2. Redu portia zilnica de mancare
Poti incerca reducerea portiei zilnice de mancare. Este recomandat sa ii dai mai putina mancare cu 15-20% pe o perioada de 6-8 saptamani si sa analizezi rezultatele. Cel mai ideal ar fi sa consulti cu medicul tau veterinar, care va putea stabili exact cantitatea pe care trebuie sa reduci avand in vedere greutatea ideala a cainelui, varsta si alti factori.
- Alege o hrana dietetica
O alta alternativa pentru dieta cainelui este schimbarea hranei. O hrana dietetica contine mai putine calorii, dar totusi ofera o alimentatie sanatoasa cainelui tau. Daca folosesti hrana din gama Acana mancarea dedicata cainilor suprapoderali/obezi este Hrana Acana Light&Fit. Poti schimba hrana obisnuita a cainelui cu aceasta hrana si sa ii dai in cantitati recomandate de producator.
- Ofera cainelui miscare regulata
Miscarea regulata este foarte importanta pentru fiecare caine, mai ales daca acesta este ingrasat. Langa controlarea mancarii introduce mai multa miscare zilnica pentru patrupedul tau. Incepe cu cel putin 10-15 minute de miscare sau exercitie. Aceasta poate fi plimbarea, joaca dar si innotul daca este vorba despre un caine mai in varsta.
Cu siguranta si tu doresti ca patrupedul tau sa fie sanatos. Controleaza greutatea lui ca aceasta sa fie intodteauna la nivelul optim si vei evita multe neplaceri! 🙂